Iza kulisa

Dermacolor kamuflažna krema

Postoje neke stvari zbog kojih se zapitate šta one rade, koja im je uloga i zašto su smještene u prostorije za proizvodnju Kryolan kozmetike, u našoj tvornici u Berlinu. Zašto svaka radna stanica ima mini bacač plamena - odnosno upaljač na plin - kada plamenici nisu dio opreme, a štednjak u sredini sobe je električni?

Na kraju se ispostavlja da su takvi uređaji zapravo neophodni za pakovanje šminke u ambalažu. Upravo je sada u proizvodnji Dermacolor kamuflažna krema, više od 40 godina stara formula s izvanrednim svojstvima: jednom fiksirana puderom u prahu, Dermacolor Camouflage Creme izuzetno je izdržljiva ali se ipak lako uklanja kada je odlučite skinuti s kože. Pokriva ono što vam je priroda dala i čime niste zadovoljni, a na koži izgleda potpuno prirodno. Ne samo da se na nju može osloniti kako bi nestale nepravilnosti poput mrlja, vitiliga, melasme, rozaceje, pigmentacijskih tragova, akni, podočnjaka, kuperoze, puknutih kapilara, proširenih vena i tetovaža, idealna je i za prekrivanje atopijskog ekcema. Ubrzo nakon lansiranja ovog proizvoda, pokazalo se da Dermacolor Camouflage Creme ne izaziva alergijske reakcije, što dokazuju studije a jedna je uključivala ispitivanje na čak stotinu dermatoloških bolesnika na Freie Univerzitetu u Berlinu. Tada je linija proizvoda imala oznaku "pogodna i blaga čak i za osjetljivu kožu"; danas je sustav certificiran po ECARF-u, što znači da je Europski centar za istraživanje alergija, neprofitna organizacija sa sjedištem u berlinskoj sveučilišnoj bolnici Charité, primijenila svoje stroge standarde i dodijelila ''allergy friendly'' pečat ovom proizvodu nakon testova na osobama s neurodermatitisom i ekcemima. To garantuje čak i onima s vrlo osjetljivom kožom da se "ne očekuju reakcije na proizvode i da ne postoji rizik od razvoja nove alergije", navodi se u službenoj izjavi. Još bolje, formulacija uvelike poboljšava stanje kože. "Ulja i voskovi odabrani za bazu smanjuju perutanje kako bi koža mogla zacijeliti", objašnjava glavni kemičar Yousef Atapour. Upotrijebljeni pčelinji vosak također ima protuupalna svojstva, smiruje kožu i zadržava vodu i ulje kao prirodni emulgator. Vosak izrađen od lišća grma kandelila sprječava isušivanje i daje proizvodu glatku teksturu. Bazu ovog proizvoda čini 30% prirodnih sastojaka. 18% toga otpada na ulja slična ljudskom sebumu.
"Da bismo Dermacolor učinili posebno nježnim, izostavljamo i miris, a u bazu dodajemo vitamin E kao zaštitni antioksidans, zajedno s umirujućim uljima kako bismo izbjegli daljnji stres i iritaciju osjetljivih područja kože", kaže stručnjak za formulu.

Fuzija baze i pigmenta

Pametno dizajnirana mješavina daje žuto-bijelu bazu koja je bojom slična margarinu, ali puno ugodnijeg mirisa. Prvi korak obrade uključuje zagrijavanje ove žuto-bijele smjese na 65 stupnjeva u metalnoj posudi tako da postane tekuća i tada se može dodati boja. Pigmenti su također vrlo ugodni za kožu. "U seriji Dermacolor Camouflage uglavnom radimo s titanijevim dioksidom i željeznim oksidom", objašnjava Atapurov kolega, dr. Jochen Gottfriedsen. "Sadržaj pigmenta nam je 40-45%, ovisno od nijanse." Zatim se obojena masa ponovo ohladi prije nego što pređe preko valjka za miješanje dok boja ne postane jednolična i više ne ostane neumiješanog pigmenta. Uglavnom je potrebno pet prolaza kroz valjak dok se Dermacolor Camouflage Creme bude mogla spakirati u male ili velike plastične kutijice.

Punjenje: Umijeće tehničke interakcije

Kada postoji velika narudžba, za punjenje nekoliko tisuća proizvoda, ovaj rasuti materijal završava u sobi iza vrata s natpisom "stroj za punjenje". Ovaj je uređaj toliko važan za proizvodnju da čak ima i vlastiti telefonski produžetak, kao što označava znak na vratima. Unutra su, zajedno s transportnom trakom, velike metalne posude u kojima se sirova smjesa zagrijava i postaje tečna. Čvrsta cijev povezuje ih s mlaznicama koje se zaustavljaju točno iznad transportne trake. A onda je mehanički proizvodni postupak poput umjetnosti tehnološke sinkronizacije: prazni spremnici za šminku postavljaju se na približno četiri metra dugačak remen koji polako prolazi ispod mlaznica. Njegova brzina putovanja mora se točno podudarati s brzinom i intervalima u kojima mlaznice izbacuju šminku pod visokim tlakom, inače bi previše ili premalo proizvoda završilo u spremniku - ali su ovakve pogreške u punjenju samo hipotetičke. U praksi je koordinacija uvijek savršena. Ispunjeni spremnici nastavljaju dalje u rashladni tunel koji smrzava i učvršćuje šminku na oko -9 stupnjeva, a nakon otprilike četiri minute njihovo putovanje je gotovo. Poklopci se stavljaju, naljepnice su pričvršćene i kamuflažne kreme spremne su za prodaju.

Ručno punjenje

Manji volumen obično se popunjava ručno. Dnevno se proizvede najviše 500 jedinica ručnim metodama punjenja. To nije nešto što se može postići samo pravim stavom; potrebna je vještina i potrebni su upaljači na plin koji su spomenuti na početku. Materijal za smjesu se u dijelovima iz plastičnih spremnika presipa u male emajlirane posude i polako se zagrijava na električnoj peći da se istopi. Broj nijanse - D19, na primjer, ili D4 - prethodno je napisan na posudama, gustom crvenom olovkom kako bi se osiguralo da se nijedna boja ne pomiješa. „D4 je naša najprodavanija boja; postoje formulacije za 424 nijanse ”, kaže Yousef Atapour. "A proizvod je sve popularniji", dodaje s vidljivim ponosom. "2009. proizveli smo osam tona Dermacolor kamuflažne kreme - 2017. iznosila je dvadeset tona." Izvanredna količina, s obzirom na to da mala kutijica sadrži 4 grama, a velika na kojoj se trenutno radi 30 grama. Nakon što smjesa postane tekuća, vrijeme je da krenete dalje - upaljači na plin spremni. S lončićem u jednoj ruci i upaljačem u drugoj, pokreti radnika impresivno su precizni. Prvo se plamen koji traje sekundu, usmjeri u praznu ambalažu, a nakon toga dolazi oko tri sekunde uvježbanog ulijevanja proizvoda mirnom rukom, dok se spremnik ne napuni. "Plamen osigurava da je proizvod ujednačen", kaže Atapour. “Ponekad se mjehurući zraka pojave u glavnini tekućine uslijed miješanja. Oni pucaju kad se zagriju. Spaljivanje površine važno je, jer u suprotnom mjehurići zraka mogu prouzrokovati male rupe nakon hlađenja. " To bi bilo vidljivo nakon samo deset minuta, kada se Dermacolor Camouflage Creme ohladi na sobnu temperaturu. Ali kao što rekoh - samo u teoriji. U praksi se na sve što se proizvodi u tvrtki Kryolan može pouzdati da se radi s najvećom preciznošću. Uvijek.