Pro savjeti

Korekcija boja

Ovladavanje korekcijom boja temelj je znanja i vještine bilo kojeg profesionalnog vizažista, a bez dobrog razumijevanja teorije boja jednostavno ne možete šminkom prekriti nepravilnosti na koži.
Korekcija boje počiva na osnovama teorije boja, za ispravljanje diskoloracija, pa će se suprotnosti na krugu boja neutralizirati.

Zvuči jednostavno? I jeste, međutim, postoji vrijeme i mjesto za korekciju boje - a prava vještina dolazi sa sposobnošću prepoznavanja jedinstvenog tona kože svakog lica, znajući gdje, kada i u kojoj prilici koristiti korekciju te je bitno uvažiti i ispoštovati individualnost svake osobe.

Problem. Rješenje

Kao što i samo ime govori, korekcija boje potrebna je kad nešto treba ispraviti, korigirati. To je rješenje problema i nije nužno potrebno za svako lice na kojem radite. Na primjer, ako ne možete postići dobro uravnotežen i ujednačen cjelokupni izgled kože samo pomoću podloge i korektora, kad se nepravilnosti poput podočnjaka, područja crvenila, mrlja ili čak lice bez sjaja naziru i ispod šminke, rješenje se nalazi u korekciji boja.
Kad se odlučite na kolor-korekciju, postoje tri koraka. Prvo, morate odrediti gdje trebate uraditi korekciju, na primjer ispod očiju ili oko nosa. Tada morate točno odrediti što namjeravate prikriti, što bi mogle biti sjene, žutilo ili crvenilo, a tek tada možete utvrditi tačne nijanse i proizvod koji trebate koristiti - i od vitalne je važnosti da pažljivo odaberete, inače čitav make-up izgled bi mogao biti mala katastrofa.

Paul Merchant, voditelj globalnog Kryolan make-up tima uvijek ima pri ruci svoj pouzdani krug boja: "Uvijek je korisno imati krug s bojama u svom kompletu - već dugi niz godina radim kolor korekciju u svim vrstama šminkerske umjetnosti, a u svoj krug s bojama se uvijek pouzdam kad naiđem na neobičan podton.

Prezentirati i korigirati

Moć korektivnih boja ne smije se podcijeniti. Nakon što prepoznate problematična područja pomoću kruga u boji i razumijete tonove i podtonove kože (pogledajte M.U.I. izdanje 4 za sveobuhvatan vodič o tome), na raspolaganju vam je čitav spektar rješenja:

Žuta - može se koristiti za prekrivanje ljubičastih ili plavih nijansi, poput proširenih vena, modrica, strija ili puknutih kapilara.

Pink & crvena - pogodan za upotrebu oko očiju za uklanjanje tamnih podočnjaka.

Narandžasta & boja lososa odlične za podočnjake i tamne mrlje, uzrokovane starenjem ili UV zrakama, pa čak prekrivaju i plave modrice. Ova korektivna boja favorit je edukatora u Kryolan kompaniji, Josa Brandsa, koji redovito koristi narandžastu kako bi prirodno korigovao određene tamne tonove kože.

Zelena- jedna od najčešće korištenih korekcijskih nijansi; koristiti se za maskiranje bilo čega, od umjerenog crvenila i mrlja, do crvenih mladeža, osipa, tragova akni i stanja kože koja se ispoljavaju crvenilom, npr. rozaceja

Boja breskve- svjetlija verzija narandžaste boje, koristi se za neutralizaciju svjetlije plave boje, kakvi su npr. plavi podočnjaci.

Ljubičasta, purpurna & plava- odaberite ljubičastu kako biste neutralizirali žute tonove, a plavu za korekciju narandžaste, a plavu za korekciju narandžaste, npr. za prekrivanje tamnih mrlja ili fleka od proizvoda za samotamnjenje.

Ne žurite dok birate kamuflažnu boju i pravite strategiju korekcije, a pravilo broj jedan je prilagoditi korekciju jačini svjetlosti ili pigmentu u koži. Ako je koža svijetla, vjerojatno će vam trebati najnježnije i najsvjetlije nijanse na vašoj paleti, ako je koža srednje tamna, maslinasta, treba Vam tamnija verzija korektora, a tamni tonovi kože zahtijevat će još tamnije. Na primjer, ružičasta boja može dobro djelovati ispod očiju kod modela s blijedom kožom, dok bi za tamnije puti bila potrebna narančasto-breskvasta nijansa; isto pravilo vrijedi za sve korektivne nijanse.

Pravi odabir korektora

Postoji nekoliko različitih vrsta proizvoda i načina nanošenja za korekciju boje, najčešće su to kreme i tekućine, a rješenje koje koristite ovisi o osobnim preferencijama u kombinaciji sa specifičnim nepravilnostima na koži.

Fluidi, poput Ultra Make-up baze, idealni su za manje korekcije i pružit će blago prekrivanje; savršeni su za ujednačavanje tena i prekrivanje mrlja.

Kremasti proizvodi nude srednje i visoko prekrivanje kako bi prekrili izraženije boje, nepravilnosti kože i pigmentaciju. Dermacolor kamuflažna krema razvijena je posebno za ispravljanje problema s kožom ili isprobajte Ultra Foundation Ckrug s bojama, koji dolazi u nijansama s tri, četiri i šest boja, s ukupno 35 kombinacija.

Pazite da ne napravite grešku…

Što se tiče nanošenja, zadnje što vam trebaju su korektivne nijanse koje se proziru kroz podlogu ili kožu koja izgleda prekomjerno našminkana i presvijetla na nekim područjima, pa je presudno da odaberete prave nijanse. Analizirajte i dobro pogledajte kožu na prirodnom, neutralnom svjetlu. To je najbolji način da pravilno korigujete nijanse.

Koristite korektore preko baze za šminku, ali ispod tečnog pudera. Budite oprezni ako ispravljate određenu nepravilnost na koži i koristite njegujući podlogu na bazi vode za osjetljivu kožu, poput Ultra podbaze. Svaki sloj šminke uvijek fiksirajte puderom u prahu koji je kompatibilan s podlogom; najčešća pogreška u korekciji je njeno neučinkovito fiksiranje, pa se boje na kraju pomiješaju, slojevi međusobno odreaguju, a koža ostaje čudna i blatnjava.

Još jedna česta pogreška događa se na području ispod očiju. Koža oko očiju je tanja, a nanošenje previše šminke će osobu samo postarati i naglasiti fine borice, te ih učiniti mnogo vidljivijim nego što to jesu bez šminke, stoga nanosite što tanji sloj proizvoda i isprobajte Make-up Blend s kremama kako biste razrijedili proizvod i učinili prekrivanje transparentnijim i laganijim. Zapravo, ‘manje-je-više’ trebala bi biti vaša mantra za korekciju boja - previše korektora može imati suprotan učinak i može poslužiti za skretanje pozornosti upravo na područje koje pokušavate prikriti. Lagani dodir kistom i dobro blendanje je bitno za ovaj postupak.

Nakon što usvojite osnove korekcije boja, otkrit ćete kako je korist od ove vještine nemjerljiva. Na primjer, može vam omogućiti da koristite manje količine tečnog pudera i korektora zbog neutralizacije tona kože, što je posebno povoljno za fotografiranje u visokoj rezoluciji, jer debeo sloj šminke može izgledati teško i neskladno kroz leću fotoaparata.

Korekcija boje jednostavna je, ali raznovrsna tehnika kojom MUA raspolaže, a ako je dobro radite, može preobraziti vaše djelo iz dobrog u spektakularno, ali koristite je pažljivo i oprezno, savjetuje Paul Merchant: „Važno je imati realna očekivanja od šminke prilikom korekcije stanja kože poput ožiljaka ili mladeža koji su reljefni. Korektivna šminka mijenja samo boju, a ne teksturu - neće prekriti linije ili izdignuta područja, ali može odlično prekriti probleme kože, ujednačiti njen ton i transformirati živote, a ne samo izgled. "