Pro savjeti

Kako obojiti silikon

Protetika i rekviziti od silikona gurnuli su starije materijale poput latexa ili Elasto Skin-a na marginu. Njihova prozirnost mnogim se gledateljima čini življim i mesnatijim od neprozirnih materijala koji se moraju mukotrpno slikati u više slojeva.

Potražnja i realnost

Često nas pitaju kako obojiti silikonske rekvizite, koji se često koriste, diraju, na jednostavan, izdržljiv način i bez puno održavanja. U isto vrijeme, očekuje se "kinematografski" rezultat i treba primeniti sve SFX tehnike kao što su airbrushing, splattering i slojevitost.
Prvo, na temelju istraživanja za ovaj članak i iz vlastitog iskustva, moram reći da je brza, tehnički jednostavna, brzo implementirana i bezopasna metoda dizajniranja silikonskih dijelova samo pusta želja.
Ako želite "Hollywood", morate planirati višestruko dostavljanje rekvizita i stalno obnavljanje rabljenih dijelova.
Međutim, uz samo male žrtve kinematografske kvalitete (ako ih ima) i donekle nekonvencionalnim tehnikama, silikonski rekviziti se sigurno mogu obojiti na vrlo otporan način. Postoje dobavljači specifičnih silikonskih boja za farbanje delova, ali Kryolan također ima sve što vam je potrebno.
Rupa u lobanjii na slici naručena je za festival u Bregenzu. Zadatak je bio napraviti sjajan ožiljak koja krvari i da se to ušije u svetlosivu periku od ljudske kose, koja se ni pod kojim uvetima nije smela obrisati. Zahvaljujući testovima za Neronovu majku, sada mogu prenijeti neke, nadamo se, korisne savjete. Sretno!

Bojanje ide preko slikanja

Sve što je umotano u silikon je stabilno, otporno na abraziju i perivo godinama. Zato se unutarnjim bojanjem samog silikona nastojim što više približiti gotovoj boji kože i željenom dizajnu.
Naš Boja za silikon je savršen za ovu svrhu. Paste iznimno intenzivne, boje silikonske preparate prozirnim ili potpuno neprozirnim i mogu se lako umiješati. Bolje je započeti s malom količinom Colorizatora i dodati više ako je potrebno - slučajno sam nekoliko mešavina oboio previše jako na početku.


Flocking Color Additive Shaker neophodan je za živopisnu višebojnu sliku neujednačenih boja. Ova su viskozna vlakna iznimno fina i kratka te prozirnom silikonskom komadu daju boju i optičku dubinu. Za velike mešavine preporučujem Flocking Color Additive 50 g u limenci od 50 g.
Međutim, Flocking Color Additive Shaker posebno je praktičan. Sadrži manju količinu vlakana u praktičnom shakeru i može se napuniti. Shaker sprečava stvaranje grudica i znatno olakšava doziranje finih količina.
Flocking Color Additive 50 g dostupan je u raznim bojama prilagođenim potrebama vizažista. Tonovi kože daju iznimno proziran rezultat boje i mogu se koristiti i umjesto Boja za silikon. Crveni i plavi tonovi simuliraju cirkulaciju, žive boje omogućuju iznimno svestran dizajn boja.

Preporučujem da Boja za silikon i Flocking Color Additive 50 g pomiješate u jednu komponentu u slobodno vrijeme i tek tada započnete reakciju.



Uz pomoć Boja za silikon (olive) i Flocking Color Additive 50 g (dark red) i Flocking Color Additive 50 g (ocean blue), blijeda kapa može se imitirati brzo i jednostavno. Ova nijansa je u silikonu i nikada se neće skinuti trljanjem niti se ispire.

Bojanje silikonskim MF

Za bojanje silikonskih delova sa glavnim ciljem trajnog bojanja dolaze u obzir samo silikoni. Drugi dobavljači nude vrlo skupe 2-3 komponentne sastave, ali ja sam htio rešenje i bez takvih kupovina. I nakon nekoliko pokušaja, rešenje je bilo prilično jednostavno: naš izdržljivi silikon [proizvod 62701/00 Silicone MF]12131_410[/product] stvrdnjava se iznimno brzo, snažno reagira na deo od levanog silikona i otporan je na dodir nakon stvrdnjavanja.



Važno pravilo za uspešan rad ovom metodom je "sveža" baza za slikanje. Silikonski deo koji treba dizajnirati treba obojiti što je pre moguće nakon vađenja iz kalupa. Nisam proveo veću seriju testova kako bih odredio koliko dugo odljevak može ležati prije nego što ova boja više ne prlja. I u pojedinačnim testovima sa starijim silikonima, [proizvod 62701/00 Silicone MF]12131_410[/product] takođe je i dalje vrlo dobro priaa - ali radi sigurnosti trebali biste rasporediti levanje i bojanje odmah jedno nakon drugog. Ni u kojem slučaju ne smete temperirati silikon, tj. ubrzati reakciju toplinom.
Za jednostavno bojanje, možete jednostavno obojiti Silikon MF s Boja za silikon (za ove male količine već koristim čačkalice i igle kao pomoć pri doziranju). Nakon dodavanja, imate oko 5 minuta da nanesete silikonsku boju na proizvod. Nakon 20 minuta, sloj boje je reagirao i neodvojivo se zalepio za osnovni materijal. Upotrebite fen za kosu da ubrzate ovo na sekunde.



Za fluidniju teksturu i dodatnu finoću, šaržu boje možete razrediti alkoholom. U tom slučaju radite sa odgovarajućom radnom zaštitom. Ove slike su snimljene u našem ispušnom ventilatoru. Doziranjem [proizvoda 60430/00 Silicone Colorizer]37405_0[/product] i razređivanjem alkoholom možete postići vrlo fino nanošenje; tačkasta sunđerom omogućuje nepravilno nanošenje. Također, eksperimentirajte s različitim teksturama tijekom postavljanja Silicone MF Color.



Ova makro slika trebala bi dokazati da su prijelazi boja i nijansi mogući s ovom metodom, koja će se održati sa svim metodama snimanja.
Za veću živost i dupliciranje digitalne slike, boju također možete poprskati četkom s dlačicama ili četkicom za zube.
Da biste to učinili, tekstura mora biti malo čvršća i jače obojena nego za pranje.



Ovu sam smjesu također proveo kroz Boja za silikon. S dovoljnom veličinom mlaznice (>0,4 mm) i to radi prilično dobro - ali kompleksno čišćenje mi se čini previše dugotrajnim, a rezultat sa spužvama i ostalim je dovoljno dobar.

Zanimljiva značajka mješavine boja Silicone MF je plastična aplikacija. Vidljivo se ističu sitne vene.



Zadatak festivala bio je stvoriti dojam tekuće krvi koja ni u kojem slučaju ne smije ostaviti mrlje. S odgovarajućim oblikovanjem izratka, fluidnost Silicone MF boje može se savršeno iskoristiti za imitiranje tekućine koja to nije.
Silikon MF s velikom količinom Boja za silikon rezultira vrlo blago prozirnom, uvjerljivom "silikonskom krvlju".

Iako ga možete koristiti kao boju špatulom ili kistom, u većim količinama ulazi u svaku pukotinu i poru i stvara vrlo realistične lokvice i nakupine. Možete ga utrljati u udubljenja, izravnati ili razmazati pa čak i poprskati krvavocrveni silikon.



Cast Silicone MF boja stvara zrcalno glatke površine visokog sjaja. Ako se sjaj ikad donekle izgubi kontaktom, jednostavno čišćenje ili mala količina Hydro ulje za uklanjanje šminke 100 ml ili laka za kosu pomoći će vratiti stari visoki sjaj - bez ugrožavanja perike, prirodne kose ili kostima.



Nakon što se [proizvod 62701/00 Silicone MF]12131_410[/product] pravilno stvrdne, više se ne može povući ili isprati sa silikonskog komada. Može se rastezati, povlačiti ili savijati bez ljuštenja sloja boje. Prototipovi u mojoj radionici, koji su stari oko 12 mjeseci, ne pokazuju znakove starenja.



Nadam se da sam uspio podijeliti neke korisne trikove.
U svakom slučaju, s entuzijazmom ću se baciti na neke odsječene ruke koje još treba dugotrajno slikati.