Pro savjeti

Kryolan krv Q&A

Vrieme je da Kryolanovoj krvi odamo počast koju zaslužuje i posvetimo joj se detaljnije, kroz pitanja i odgovore. Naš SFX dizajner Gregor Knape već je šminkao za filmske produkcije i detaljnije objašnjava koja je krv najprikladnija za korištenje.
Gotovo 70 godina - to je duga povest legendarne Kryolanove umetne krvi. Konkretno, vrste krvi proizvedene od tada, od kojih su neke čak bile izrađene pojedinačno za glumce i velike (hollywoodske) produkcije, učinile su Kryolan svetski poznatim brendom. Kada je osnivač firme Arnold Langer proizveo prvu umetnu krv za pozorišnu produkciju 1950-ih, to je postavilo početnu tačku za kontinuirani razvoj opsežne linije proizvoda.
Do danas je asortiman umetne krvi u Kryolanu proširen na preko 20 različitih vrsta. Od proizvoda prilagođenih deci do realističnih efekata krvi, uključujući specijalizirane linije za upotrebu u ustima i očima, Kryolan ima sve.
Jedinstvena stvar u vezi s tim: proizvodi se uviek razvijaju u saradnji sa profesionalcima sa filma, televizije i pozornice. Upravo zato što filmski setovi ne izgledaju kao, na primer, obični stanovi, već su obično blještavo i jarko osvijetljeni, lažna krv za film i televiziju mora imati jedinstvene kvalitete. Kada nove tehnologije fotoaparata uđu na tržište, Kryolan često također brzo osmisli inovacije svojih proizvoda.

Dakle, definitivno je vreme da Kryolanovoj krvi odamo počast koju zaslužuje i posvetimo joj detaljna pitanja i odgovore na pitanja. Naš SFX dizajner Gregor Knape već je šminkao za filmske produkcije i detaljnije objašnjava koja je krv najprikladnija za korištenje.

Zašto umetna krv iz Kryolana izgleda tako realistično?

Čak i osoba koja nije stručnjak, na prvi pogled može reći je li krv prava ili lažna. Prava krv oksidira na zraku i iz crvene postaje smeđe-crna. Međutim, ova situacija ne može se u potpunosti imitirati pomoću umetne krvi, zbog čega postoje različiti proizvodi za različite situacije. U Kryolan asortimanu pronaći ćete krv koja teče, krv koja se brzo suši i krv koja stvara imitacije skorene, sasušene krvi, tzv. kraste. Glicerin se koristi kao osnovni sastojak kada želite da krv teče realistično. Boje kao što je azorubin potpuno se otapaju, bojeći formulu i zadržavajući realnu prozirnost prave krvi.

Da li je Kryolan umetna krv sigurna za korištenje?

Kryolan proizvodi su proizvedeni u skladu sa svetskim kozmetičkim smernicama. To znači da su proizvodi potpuno sigurni kada se koriste prema njihovim uputama. Nasuprot tome, mnoge manje „profesionalne kompanije“ stavljaju na tržište proizvode koji dobro funkcionišu, ali često nisu sigurni i distribuiraju se na nekontrolisan način. Stoga uvek vodite računa da proizvodnja zadovoljava određene smernice kada kupujete lažnu krv.

Koji tip krvi je najbolji za fotografisanja?

Krv koja sporo teče, kao što je HD Blood, je najbolja. Prirodni putevi koje formira dok se spušta niz kožu usled gravitacije, izgledaju sjajno na slikama. Potpuno neproziran Special Film Blood IEW dobro se pokazao pri slabom svjetlu, pa čak i na tamnoj odjeći.

Dobra alternativa konvencionalnoj krvi su tipovi krvi poput gela kao što su HD Blood Gel, Blood Paste IEW ili naš Woundfiller. HD krv u gelu je veoma sjajna, a zbog njene prozirnosti, svetlije i tamnocrvene, skoro crne oblasti se same formiraju kada se ovaj tip krvi nanese na kožu. Neprozirna pasta IEW savršena je za snimanje jezivih scena u polumraku. Woundfiller je prozračna pena koja pomaže da se otpuste gušći gelovi, za stvaranje efekta ožiljka na većim površinama kože.

Koji tip umetne krvi izgleda dobro kada se snima u visokim rezolucijama, HD/4K?

Tipovi krvi kao što su Supreme krv, HD krv ili Drying krv su najprikladnije za kamere visoke rezolucije. Neprozirne krvne grupe kao što je Specijalna filmska krv IEW izgledale bi previše neprozirno pred filmskim kamerama, kao otopljeni ruž za usne. Međutim, osim rezolucije kamere i osvjetljenje je vrlo bitno, možda i ključno: što je scena tamnija, to je bolje raditi sa neprozirnim vrstama krvi. Najbolje je testirati svetlo prije nego što odlučite o vrsti krvi.

Koja krv izgleda najrealnije kada se gleda golim okom?

Supreme krv i Drying krv izgledaju izuzetno realistično na dnevnom svetlu. HD Blood izgleda malo žućkasto, ali i dalje realistično kada se gleda golim okom.

Koji tip krvi se može koristiti u očima, bez problema?

“Oči koje krvare” na ekranu se obično kreiraju digitalnim efektima u postprodukciji. Zato izgledaju tako realno. Međutim, nije moguće proizvesti umjetnu krv koja je toliko neprozirna i gusta, a koja je također kompatibilna za korištenje u očima. Međutim, za nas je imperativ da pravimo sigurne proizvode, zbog čega u našoj ponudi imamo posebnu Kryolan krv za oči. Daje vam jako, crveno obojene beonjače – barem na kratko. Imajte na umu da ga ne koristite u kombinaciji sa kontaktnim sočivima ili kada imate nadražene oči. Najbolji rezultati će se postići kada se nanese u vanjske kutove oka na donjem kapku. Rezultat može trajati do jedne minute. Važno je da koristite krv za oči gotovo neposredno nakon kupovine. Kada se otvori, ima kratak rok trajanja.

Koji tip krvi se sme koristiti unutar usta?

Supreme Krv Internal je bazirana na specijalnim rastvorima šećera i može se progutati bez oklijevanja. Takođe super je prikladna, ali manje dobrog ukusa i Specijalna Filmska Krv IEW.

Šta su kapsule sa umetnom krvlju?

Kapsule s krvlju TF su želatinske kapsule koje sadrže poseban prah. Posebno su dizajnirane da se koriste u ustima, a kada se zagrizu, lagano se pene i stvaraju jarko crveni efekat krvi u reakciji sa pljuvačkom. Alternativa je prebaciti Supreme Blood Internal u želatinsku kapsulu. To može trajati nekoliko dana, a krv će realistično iscuriti iz usta.

Šta su vrećice sa umetnom krvlju?

Vrećice sa krvlju su napravljene od prozirne plastične folije punjene Specijalnom IEW krvlju koja se lako rasprsne. Uglavnom se koriste kada se prikazuje "živi" napad. Zbog neprozirnosti IEW-a, efekat krvi deluje realistično čak i na tamnoj odeći. Čak i ako krv uđe u usta, ovo je bezopasno. Ipak, vrećicu krvi ne treba eksplicitno koristiti za upotrebu u ustima.

Kako da sprečim da se umetna krv razmrlja po koži?

Fresh Scratch-Krv za ogrebotine se posebno lako nanosi na kožu špatulom ili spužvicom kako bi se imitirale manje posjekotine, krastice ili ogrebotine. Kada se osuši, otporna je na razmazivanje. Drying krv je divna za popunjavanje svežih ubodnih rana, na primer. Može se nanositi kao tečnost i brzo se suši do filma otpornog na abraziju i vodu ali i dalje izgleda kao da je sveža krv. Zbog svoje neprozirnosti, F/X krv je vidljiva i pri slabom svetlu, zbog čega je pogodna za snimanje u polumraku ili na tamnim tkaninama.

Kako se uklanja umetna krv?

Prilikom uklanjanja lažne krvi ne treba koristiti sredstvo za skidanje šminke ili maramice za bebe, jer losioni za njegu u maramicama samo guraju boju dublje u kožu. Pravi, čvrsti sapun uklanja lažnu krv sa kože bolje od emulzija ili gelova za pranje. Sapun se mora dobro zapeniti uz lagano mešanje jer pena izvlači pigmente i topljive boje iz pora. Ovaj postupak treba ponavljati dok ne odstranite umetnu krv. Nakon toga, najbolje je nanijeti proizvod za njegu kože.

Da li se umetna krv lako uklanja są tkanina?

Kryolan umetna krv je prvenstveno kozmetički proizvod - mora biti bezbedna i mora zadovoljiti uslove da je sigurna za kožu i da je koža dobro podnosi, da ne izaziva alergijske reakcije ili druga upalna stanja kože. Nažalost, visokokvalitetne kozmetičke sastojke nije automatski lako ukloniti sa odeće. Ipak, Kryolan čini sve što može kako bi proizveo sigurne proizvode sa optimalnim efektom, a istovremeno osigurao mogućnost pranja.

Evo nekoliko saveta za vas:
1) Isperite velike količine krvi sa tkanina sa dosta hladne vode, pre pranja tkanine.

2) Nanesite odgovarajući deterdžent direktno na „mrlju od krvi“ i pustite da se upije prije ispiranja. Ako ostane žućkasta ili ružičasta mrlja, ponovite postupak. Ovo se može uraditi i u mašini za pranje veša.

3) Što više sintetičkih vlakana sadrži odeća, to bolje! Boje ne mogu tako dobro upiti na glatka vlakna. Prirodni materijali se teže peru.