Sustainability

Održivost u Kryolanu

Tema održivosti razvoja postaje sve važnija. Klimatske promene napreduju ogromnom brzinom i svako može odigrati svoju ulogu da ih zaustavi na najbolji mogući način.
Možda ste ovdje došli putem našeg QR koda na jednoj od naših novih Kryolan ambalaža ili ste možda jednostavno zainteresirani za održivost u našoj kompaniji i direktno ste kliknuli na ovaj članak.

U svakom slučaju, drago nam je što ste oduševljeni temom jer više ne možemo zamisliti život bez brige za održivost razvoja. Svaka pojedinačna odluka koju donesemo kao kompanija i kao ljudi treba da bude odluka za opstanak naše planete.

Pokazat ćemo vam kako se mi bavimo ovom temom u Kryolanu:

Pažljivo koristimo resurse

Prva mera koju smo poduzeli bila je puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda još 1995. godine. To znači da se uljane i masne komponente uklanjaju iz otpadnih voda pre nego što uđu u kanalizaciju. Ovo postrojenje je poslednji put obnovljeno i modernizirano 2015. godine.

Sami proizvodimo svoju električnu energiju

2010. godine na krovove našeg sjedišta u Berlinu postavljen je prvi fotonaponski sistem sa ukupno 761 solarnim modulom. U 2015. godini dodana su još 244 modula. Zajedno sa termoelektranom instaliranom 2015. godine, već uspevamo proizvesti više električne energije na našim nemačkim pogonima nego što je trošimo. Preračunato u proseku u poslednje tri godine, proizveli smo 2,7% više električne energije nego što smo potrošili. Ovo odgovara smanjenju CO2 od oko 287 metričkih tona. Takođe trenutno analiziramo upotrebu vodonika za proizvodnju električne energije na našoj lokaciji u Berlinu.

Fotonaponski sistem je takođe instaliran na proizvodnom mjestu u Chennaiu, Indiji. Ovo nam pomaže da smanjimo godišnje potrebe za električnom energijom za oko 10%.

Dobrobit životinja nam je važna

Svi proizvodi koje Kryolan proizvodi i prodaje nikada nisu bili i nikada neće biti testirani na životinjama. Osim toga, ne naručujemo niti nabavljamo sastojke koji su testirani na životinjama. Ovo nam je glavna briga jer nam je dobrobit životinja važna.

Papir umjesto plastike

Također, želimo smanjiti ambalažni otpad. Ponovnom upotrebom transportnih kutija ili papirnih vrećica koje se koriste u našim trgovinama od 2017. godine, činimo nešto dobro za okoliš. Također se suzdržavamo od pakovanja proizvoda u celofan, kao što su ranije bile zapakovane HD ili Private Care serije. U 2022. godini planiramo dodatno smanjiti sadržaj plastike u našoj ambalaži i preći ćemo na kartonske blistere sa prozorčićima. Oni se mogu odložiti u kante za recikliranje papira. Preračunato na pet godina, ovo će nam uštedeti oko 650 kg plastičnog otpada

Ciklus našeg materijala

U budućnosti ćemo posvetiti više pažnje korištenju primarne ambalaže napravljene od recikliranih materijala (tzv. PCR plastike) ili materijala koji se mogu reciklirati, gdje god je to moguće.
Na primer, zamenićemo ambalažu za našu Dermacolor seriju za plastiku sa PCR sadržajem. Ona se zatim može reciklirati nazad i vratiti u ciklus.

E-mobilnost

Kada je u pitanju mobilnost, takođe pokušavamo dati svoj doprinos u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Između ostalog, fokusiramo se na alternativne sisteme vožnje kao što je elektromobilnost u gradskom saobraćaju.

Konačno, za nas je od suštinske važnosti da kažemo da smo kao kompanija posvećeni tome da naš sveet učinimo boljim mestom. Gdje god je to moguće, doprinosimo tome. Ipak, ruke su nam ponekad vezane zbog zvaničnih zahteva. Na primer, kada je u pitanju izdavanje sklopivih kartonskih kutija. Kao kozmetička kompanija, dužni smo dati specifične informacije o proizvodima.

Već implementirane i ciljane optimizacije samo su deo planiranih za ovu deceniju. Nastavljamo da radimo na podršci našoj planeti, a nadamo se da to radite i vi.